Výsledky degustace rodinného vinařství Grmolec
Ve čtvrtek 3. listopadu se konala plánovaná řízená degustace vín. Tentokrat se hodnotilo víno rodinného vinařství Grmolec.
Tradice vinařství Grmolec sahá až do roku 1889, kdy první keř révy vinné vysázel František Grmolec a později spolu se synem Janem začal s výrobou révových vín v jednom z nejstarších sklepů v Hovoranech. Na tuto tradici postupně navázal ing. Josef Grmolec, který v roce 1976, 2003 a 2006 vysadil nové vinice a v roce 1983 postavil nový sklep. Od roku 2008 se k vinaření přidává nejmladší syn Bronislav, který svou filozofií zásadním způsobem ovlivňuje působení vinařství na trhu. V roce 2011, 2014, 2017 a 2019 rozšířili vinice na celkovou rozlohu 6 ha (30 tis. keřů).
Výsledky degustace
1. Místo - CHARDONNAY, pozdní sběr 2021
Bílé víno s přívlastkem, pozdní sběr, suché, ročník sklizně 2020
Vinařská oblast Morava, podoblast slovácká, obec Hovorany, trať Podvinohradí
750ml, alk. 11,5% obj., šarže 2021, zbytkový cukr 8,2 g/l, kyseliny 6,7 g/l, extrakt 21,2 g/l
Doba zrání 2023, doporučená teplota 9 – 11°C
Predikátní víno se žlutozelenou barvou, pikantní, květinovou vůní, chuť je plná, extraktivní, mírně kořenitá s minerálními a vegetálními tóny.
Doporučujeme k pokrmům z králíka, k drůbeži či vepřovému masu, předkrmům a smetanové omáčce.
2. Místo - SOLARIS, výběr z bobulí 2021 - panenská sklizeň
Bílé víno s přívlastkem, výběr z bobulí, sladké, ročník sklizně 2021
Vinařská oblast Morava, podoblast slovácká, obec Hovorany, trať Staré hory
750ml, alk. 9,5% obj., šarže 2106, zbytkový cukr 93,4 g/l, kyseliny 7,7 g/l, extrakt 30,2 g/l
Doba zrání 2023, doporučená teplota 7 - 9°C
Plné, extraktivní víno s tóny sušených rozinek a medu.
Doporučujeme na slavnostní tabuli s husími foie gras a podobným delikatesám či dezertrům.
3. Místo - RYZLINK RÝNSKÝ, pozdní sběr 2021
Bílé víno s přívlastkem, pozdní sběr, polosuché, ročník sklizně 2021
Vinařská oblast Morava, podoblast slovácká, obec Hovorany, trať Staré hory
750ml, alk. 11,5% obj., šarže 2112, zbytkový cukr 11,8 g/l, kyseliny10,2 g/l, extrakt 28,3g/l
Doba zrání 2023, doporučená teplota 9 – 11°C
Plné, delikátní víno s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát.
Doporučujeme k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i ke studeným předkrmům a telecímu masu.