Průvodce whisky - z čeho se vyrábí a jaké jsou druhy

Průvodce whisky - z čeho se vyrábí a jaké jsou druhy

Dnes se ponoříme do světa whisky a povíme Vám vše o tomto kultovním destilátu, o kterém jste zcela jistě již slyšeli.

Nejdříve k tomu, co to vlastně whisky je?

Whisky se vyrábí z fermentovaných obilovin, jako je ječmen, kukuřice, žito nebo pšenice. Destilací z těchto zrn vzniká čirá tekutina, která pak zraje v dřevěných sudech, obvykle dubových, aby se rozvinula její barva a chuť. Výsledný produkt se obvykle stáčí do lahví s vysokým obsahem alkoholu, který se pohybuje od 40 do 60 % objemových.

Jaké jsou druhy whisky?

Na výběr je hodně možností, začátečníky to jistě zmate, ale mezi nejznámější patří skotská, irská, bourbon, žitná a japonská whiskey.

Skotská whiskey se vyrábí ve Skotsku a zraje nejméně tři roky v dubových sudech. Má výraznou kouřovou příchuť díky tomu, že se při destilaci používá rašelinový slad. Irská whiskey se naproti tomu vyrábí v Irsku a je známá svou jemnou a hladkou chutí.

Bourbon je americká whiskey vyráběná nejméně z 51 % z kukuřice a zrající v nových dubových sudech. Má sladkou, karamelovou chuť a je oblíbeným základem koktejlů. Žitná whiskey, která se vyrábí z nejméně 51 procent žita, má kořeněnou chuť. A japonská whiskey, vyráběná v Japonsku, je proslulá svým jemným a komplexním chuťovým profilem.

Jak se whisky pije?

Někteří lidé ji raději pijí čistou, tedy bez míchadel a ledu, aby si skutečně vychutnali její chuťový profil. Jiní si ji vychutnávají s několika kostkami ledu, které pomáhají alkohol zjemnit. A samozřejmě je whisky základní složkou mnoha koktejlů, jako je Manhattan nebo Old Fashioned.

Vyzkoušejte koktejly z whisky

Pokud máte chuť na koktejl, zkuste si připravit klasický Manhattan. Stačí smíchat 2 oz whisky, 1 oz sladkého vermutu a 2 kapky bitteru. Promíchejte s ledem a přeceďte do vychlazené sklenice. Ozdobte třešní a vychutnávejte tento skvostný drink!

Další oblíbenou variantou je Old Fashioned. Old Fashioned připravíte tak, že ve sklenici rozmixujete cukr, bitter a trochu vody. Přidejte led, 2 oz whisky a ozdobte plátkem pomeranče a třešní.

Závěrem lze říci, že whisky je všestranný a oblíbený destilát s bohatou historií a rozmanitými chuťovými profily. Ať už ji preferujete čistou, s ledem nebo v koktejlu, pro každého se najde whiskey.

Tak se do toho pusťte, vyzkoušejte nový druh whisky nebo si připravte klasický koktejl a připojte se k nám při oslavě tohoto ikonického alkoholu. Na zdraví!

Může se hodit

Kategorie

Další články

Degustace vín 22. 2. 2024
5 min čtení

Degustace vín 22. 2. 2024

Číst celý článek Číst celý článek
Připravte si několik autentických japonských jídel dle těchto skvělých receptů
5 min čtení

Připravte si několik autentických japonských jídel dle těchto skvělých receptů

Číst celý článek Číst celý článek
5 jarních drinků, které si můžete připravit doma sami
5 min čtení

5 jarních drinků, které si můžete připravit doma sami

Číst celý článek Číst celý článek
Posunout doleva
Posunujte do stran
Posunout doprava

Máte jakýkoliv dotaz?

Napsat dotaz

Buďte první, kdo se dozví o našich speciálních akcích, slevách a novinkách

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů, zasílání můžete kdykoliv odhlásit.